Vino ratsastaja

Melkein jokainen ihminen on toispuoleinen, mutta ratsastaessa vinous haittaa erityisen paljon. Kuva: Lotta Airila

Google-haku "vino ratsastaja" tuotti tuloksia 7800 kappaletta. Suurin osa tuloksista käsitteli lopulta vinoa hevosta. Hakukoneen askeleen edellä oleva älykkyys hämmästyttää. Hakukone tiesi seurauksen ongelmaani, mutta ei vastausta kysymykseeni. Hevosen suoristamisesta, vinouden ehkäisemisestä ja vinouden tuomista ongelmista puhutaan laajalti. Ratsastajan vinouteen ei Google ehdottanut kovinkaan montaa parannuskeinoa.

Jokainen tietää, että hevosen selässä tulisi istua tasapainossa monestakin syystä. Silloin tulee vähemmän häirinneeksi hevosta, silloin voi edes uskotella tavoittelevansa sitä häivähdystä ratsastajan ja hevosen yhteisestä harmoniasta ja silloin pysyy ehkä kauemmin satulassa putoamatta - ainakaan jatkuvasti.

Monet tunnistavat istuvansa vinossa. Moni pystyy korjaamaan tilanteen itse tai erinomaisen opettajan avulla. Toinen ei vaan pysty eikä edes löydä syytä.

 

Vino fuskaa taitavasti

Ihminen, joka on vino tai kierossa ei kuitenkaan kellahtele kävellessään tuon tuosta kyljelleen, vaan oppii taitavasti tasapainottamaan itsensä siltä koko 167 senttimetrin suomalaisen naisen tai 181 senttimetrin suomalaisen miehen keskipituudelta, minkä kantaa. Vino ratsastaja ei kupsahtele satulastakaan, vaan suhteuttaa taitavasti istuntaansa kompensoimalla esimerkiksi epätasapainossa olevaa lantiota kylkiensä pituuksilla, hartioidensa korkeudella, päänsä kallistuksella, pohkeiden sijainnilla tai jalustimille jakautuvan painon epätasaisuudella - huomaamattaan.

Osan tasapainon epätäydellisyydestä hoitaa vielä armas urheiluvälineemme, joka parhaansa mukaan siirtyy painomme alle ja usein kompensoikin ratsastajan virheitä niin, että suorituksesta on nähtävissä seuraus, mutta ei heti syytä. Vinous voi tulla kalliiksi. Vino ratsastaja ratsastaa vinoksi ennen pitkää sekä satulan että hevosen.

Ratsastajan vinousongelmat saattavat syntyä yllättäen ja olla esimerkiksi tapaturmien, urheiluvammojen tai vaikka raskauden ja synnytyksen jälkeisiä ongelmia. Vinous voi syntyä myös vuosien kuluessa. Se voi olla huonon ja pitkään jatkuneen työergonomian tulosta. Vai myönnätkö vaihtavasi talikon ja kiertoliikkeen tallitöissä säännöllisesti sille kömpelömmälle puolelle? Tai käytätkö säännöllisesti hiirtä sekä oikealla että vasemmalla kädellä?

 

Suoraksi avaimet käteen -periaatteella

 

Joskus peruskorjaamiseen tai uuden rakentamiseen joutuu käyttämään ammattilaista. Kuten ratsastajan hyvän istunnan perusta alkaa lantiosta, istuinluista ja syvistä vatsalihaksista, katsotaan myös osteopatiassa lantion olevan selkärangan perusta, aivan kuten rakennuksen kivijalka.

Ratsastaminen liikuntalajina ei lisää kehon liikkuvuutta eikä se auta erilaisten jäykkyyksien tai vinouden korjaamisessa. Sen sijaan ratsastaja huomaa harrastavansa lajia, jossa nämä ongelmat tulevat kyllä esille ennemmin tai myöhemmin. 

Kallistumien katsotaan häiritsevän koko kehon toimintaa, siirtävän jännitystä luustolle, sidekudoksille ja lihaksille, aiheuttaen jännitteitä koko rangan alueelle. Lopputuloksena on paitsi ryhtivirheitä myös nivel- ja lihaskipuja. Lihakset työskentelevät väsymiseen asti ylläpitäen kehon pystyasentoa. Näistä syistä lantion asennon korjaaminen on erittäin tärkeää monissa kehon ongelmissa.

 

Kokonaisvaltainen osteopatia  

                  

Osteopatiassa tiedetään, että oireen syy on lähes aina kehossa muualla, kuin missä keho oireilee. Tästä syystä on aina tärkeää hoitaa keho kokonaisuudessaan, eikä vain oireilevaa aluetta. Osteopatiassa katsotaan paranemisen olevan kehon itsesäätelymekanismin ominaisuus, jolloin hoidossa on vain poistettava esteet ja annettava tälle mekanismille mahdollisuus toimia. 

 

Osteopatialla voidaan hoitaa lähes kaikkia kehon ongelmia. Esimerkiksi selän, niskan ja raajojen kipuja, jännityksiä ja jäykkyyksiä, nivelongelmia, välilevyvaivoja, hermoston kiputiloja kuten iskias- tai rannekanava-oireyhtymää, liikunnallisia ongelmia, tapaturmien ja urheiluvammojen jälkitiloja, päänsärkyä, migreeniä, poskiontelotulehdusta, hengitystieongelmia ja astmaa, ryhtihäiriöitä, stressiä ja väsymystä sekä raskauden aikaisia ja synnytyksen jälkeen ilmeneviä selkä- ym. ongelmia voidaan kaikkia hoitaa osteopatialla.

 

Kertakäsittelyllä ongelmattomaksi

Paljon luvattu, joten päätin kokeilla itse. Varasin ajan vasta, kun kaikki hevoselle ja satulalle aiemmin mainitut seuraukset olivat jo syntyneet. Ja lapset. Vinousongelma oli tiedossani ja eniten se tuntui hevosen selässä. Oikea istuinluuni ei koskettanut satulaa samalla tavalla kuin vasen.

Ensimmäisellä käynnillä osteopaatti alkuun haastatteli ja kartoitti mahdolliset onnettomuudet ja sairaudet. Hän tarkasteli ryhtiä ja asentoa ja aloitti hoidon spesifisellä pehmytkudoskäsittelyllä koko selän alueelle. Vaihe oli erittäin tehokas, sillä tuntui, että lihakset selässä ja hartioissa olivat tämän jälkeen kuin puudutettuja.

Löydöksiin perustuen hoito jatkui manipulaatiohoidolla kylkiasennoissa. Tässä nivel viedään passiivisesti fysiologiseen ääriasentoon ja siihen kohdistetaan niin sanottu lyhyen vipuvarren tekniikka, jonka seurauksena liikerajoitteisen nivelen liikkuvuus paranee. Puolessa tunnissa kehoni oli hermotettu uudelleen ja koko käsittely oli ohi. Kotimatkaan sain muutaman huomionarvoisen ohjeen jalkaterien asentoon ja muutaman tehokkaan venyttelyliikkeen.

Nyt kun olin "suora", kävellessä ja autoa ajaessani tuntui, että olen kallellaan aiemmin heikommalle puolelle. En olisi millään malttanut olla pois satulasta kahta vuorokautta kokeillakseni hoidon tuloksia. Osteopaatti kielsi kuitenkin kaiken liikunnan, jotta käsittelystä olisi paras mahdollinen hyöty. Ensimmäisellä ratsastuskerralla ero oli ilmiselvä. Tunsin sen heti paitsi itse, mutta sen näki myös valmentaja. Istuin molemmat kyljet yhtä pitkinä ja pohkeet pysyivät toisiinsa nähden samoilla pakoilla. Molemmat istuinluut tuntuivat satulassa samantasoisilta. Ihmetyksekseni kertakäsittely riitti.

 

Itsetarkkailu avainasemassa

Osteopaatti Ritva Tainio Nokialta kertoo, että hoitokertojen määrä riippuu hoidettavasta ongelmasta. 

- Akuutin vaivan hoitamiseen saattaa riittää yksi tai kaksi kertaa, kun taas krooninen kiputila vaatii useampia hoitokertoja.

Mietin, voiko osteopatia-annoksia ottaa ennaltaehkäisevästi. - Ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että potilas itse oppii tarkkailemaan itseään ja omia tuntemuksiaan, jonka kautta "arkiset kuormitukset" saadaan hoidettua mahdollisimman nopeasti. Näin osteopaattisella hoidolla pyritään ylläpitämään kehon hyvää tasapainotilaa ja voidaan ajatella sitä ennaltaehkäisevänä ja terveyttä ylläpitävänä hoitomuotona, vastaa Ritva.

Osteopatialla voidaan hoitaa monia kehon ongelmia. Käsittelylle saattaa olla joskus esteitä.

- Esimerkiksi akuutti kuumeilu on este hoidolle. Haastattelemalla ja kliinisellä tutkimuksella pyritään selvittämään ja sulkemaan pois vakavien sairauksien oireet taustalta, joiden takia vaadittaisiin ensin lisätutkimuksia eli erotusdiagnoosi. Myös tuki- ja liikuntaelinten toiminnalliset häiriöt pyritään selvittämään ja havainnot tai löydökset näihin liittyen kuuluvat osteopaatin toimenkuvaan. Jos totean tai epäilen muita sairauksia, suosittelen lääkärin vastaanottoa ja lisätutkimuksia, kertoo Ritva.

 

 

Uljas Musta kertoo, mistä kenkä puristaa

Ratsastaja korjaa lantion, selkärangan, ylävartalon tai minkä tahansa muun ratsastavan kehon epätasapainotilaa hakemalla tukea jostain toisaalta. Jos armas urheiluvälineesi ei ole vielä tohtinut ottaa ongelmaa esille, voit testata istuntaasi anturoilla varustetun rehellisemmän kaverin selässä Tavelan Ratsastuskoulussa Tampereella.

Tavelan Ratsastuskoulussa vuodesta 2011 asustellut Uljas Musta kertoo kaunistelematta, mistä kenkä puristaa ja puristaako liikaa, kummassa ohjassa ratsastaja roikkuu ja miltä tuntuu oikea töpseli-istunta. Ratsu on varustettu kirjaimellisesti rautaisilla hermoilla, tai ainakin sähköisillä anturoilla.

Anturat kertovat ratsastajan istunnasta teknisesti kaiken ja Uljas Musta suoltaa suorituksesta vielä päättötodistuksen paperille. Ratsu ei ole millänsäkään, vaikka roikkuisit vasemmassa ohjassa koko kouluradan ajan, eikä pukita, vaikka pohkeesi puristautuisivat sinisenä sen kylkiin.

Interaktiivisen ratsastussimulaattorin "istuntatesti" testaa ratsastajan istuntaa ja apujen käyttöä. Hevosenkokoisessa ja -näköisessä simulaattorissa on sensoreita satulan alla, kyljissä, kaulassa ja päässä. Anturit antavat palautetta istunnasta ja apujen käytöstä näytölle koko ratsastuksen ajan. Satulan alla sijaitsevat sensorit kertovat miten ratsastajan paino selässä jakautuu. Hevosen kaulaan ja päähän sijoitetut sensorit kertovat ohjastuntumasta ja sen tasaisuudesta - pohkeiden kohdalla molemmin puolin sijaitsevat sensorit jopa kolmessa eri kohdassa.

Perusaskellajien lisäksi simulaattori taitaa mittavan kirjon kouluratsastusliikkeitä. Simulaattorilla voi harjoitella kolmella eri ohjelmalla: Ohjeistettu ratsastus, vapaa ratsastus tai tasapaino-/istuntatesti. Ratsastaja voi valita joko 20 x 40 m tai 20 x 60 m kouluradan tai ratsastaa tiellä maastossa. Ratsastushetkeä elävöittävät äänitehosteet maan materiaalin mukaan.

Tämän ratsun henkiseen puoleen ei pääse kiinni yhden maastoratsastusretken aikana, mutta se voi osoittautua onneksesikin varsinkin, jos testin tulos on äärimmäisen vino tai kiertynyt ratsastaja. Vaikka menisitkin vain analyysia hakemaan, saat parhaimman mahdollisen hyödyn, kun otat oman valmentajasi mukaan tai pyydät apua Tavelan Ratsastuskoulusta.

Joskus nimittäin et ole ollenkaan vino, vaan perusistuntasi palikat eivät ole vielä hioutuneet. Niille paras apu on hyvä opettaja ja siihen ei osteopatia auta.

Teksti: Johanna Ihalainen

Julkaistu aiemmin Islanninhevonen-lehdessä 1/2013