Ohjasajo

Ohjasajo - kuvasarja käytännöstä

 

Epäsymmetrinen tapa kytkeä ohjat mahdollistaa sisäohjan käyttämisen ”pohkeena”. Sisäohja kulkee kädestä kuolainrenkaan kautta ohjasavaimeen, ulko-ohja taas suoraan kädestä ohjasavaimen kautta kuolaimeen. Kuvassa hevosen alaturpahihna on kytketty kuonopiin päälle poistamaan painetta kuolaimelta ja estämään kielen livahtamista kuolaimen päälle. Tämä on joskus tarpeen hevosilla, jotka pelaavat kielensä kanssa.

Suoralla työskenneltäessä hevonen kulkee uralla ja ohjastaja aina uran sisäpuolella, potkuetäisyyden ulottumattomissa hevosesta. Tästä on hyvä tarkkailla hevosen mahdollisia vinouksia.

Ohjasajaja teettää hevosella väistöä käyttäen sisäohjaa paineen antajana. Ulko-ohja tukee. 

Ympyrätyöskentelyssä ihminen asettuu suurin piirtein sisäpohkeen kohdalle ja säilyttää tuntuman molemmilla ohjilla.

Kun ohjasajo tehdään oikein, hevonen alkaa työskennellä takaosallaan, käyttää selkäänsä tarmokkaasti ja sitä voi harjoitusten edetessä ruveta kokoamaan.

Ohjasajolla kohti koottua hevosta

Jos tuntuu, että kommunikaatio hevosen kanssa ei pelaa satulasta toivotulla tavalla, on hyvä idea kokeilla ohjasajoa. Se on mainiota harjoitusta muutenkin, kaikentasoisille hevosille ja hevosihmisille.

Valmentaja, kilparatsastaja ja Ratsujalostusliiton puheenjohtaja Håkan Wahlman pitää ohjasajokursseja ja -klinikoita eri puolilla Suomea. Pitkän linjan ratsumies toteaa, että ohjasajo ei ole itsetarkoitus, mutta hyvää harjoitusta monille ratsuille – ja ratsastajille. Hän aloittaa ohjasajokurssinsa kertaamalla klassisen koulutuspyramidin.

Jokaisen hevosen koulutus etenee portaittain. Ensin haetaan säännöllisyys ja rytmi, eli puhtaat askellajit. Toisella portaalla etsitään hevoseen irtonaisuutta eli rentoutta. Tuntuma tulee seuraavaksi, jolloin ratsun on hyväksyttävä kuolain, Wahlman selittää.

– Takaosan toiminta tulee neljäntenä vaiheena ja hevosen suoruus viidentenä. Vasta viimeisenä, korkeimpana koulutusasteena päästään hevosen kokoamiseen, mikä on kaiken ratsastuksen tavoite. Hevonen on luonnostaan etupainoinen ja lisäksi ratsastaja istuu lähempänä sen etuosaa, joten meidän pitää tehdä töitä paljon ja oikein, jotta saamme hevosen kantamaan enemmän painoa takaosallaan.

Ohjasajaja pääsee teettämään hevosellaan kokoamiseen tähtääviä harjoituksia ilman että tarvitsisi keskittyä omaan tasapainoonsa satulassa. 

Eteen-alas -muoto lähtee takaosasta 

Wahlman korostaa, että ohjasajossa hevosen suuhun on pidettävä tasainen kontakti. Löysänä lepattavilla ohjilla ajaminen on lähinnä hevosen kävelyttelyä. Epäsymmetrisesti kytketyin ohjin ajaminen mahdollistaa sisäohjan käyttämisen sivuttaispaineella, ikään kuin pohkeena.

Perustuntuma ohjiin liikkuu kevyestä voimakkaaseen. Tärkeää on, että tukeutuminen säilyy koko ajan. Hevosen saa käyttämään kroppaansa oikein, kun sille tulee myös paine takaa.

Joillekin hevosille paineeksi riittää takana kävelevä ja ääniapuja antava ohjastaja, toisten eteenajoon tarvitaan myös ajopiiska, joka on tavallista kouluraippaa pitempi mutta juoksutusraippaa lyhyempi. Wahlman muistuttaa, että eteen-alas –muoto on hyvä työskentelymuoto kaikille hevosille.

– Jos hevonen liikkuu paljon jännittyneenä pää pystyssä ja selkä alhaalla, selkärangan okahaarakkeiden luukalvojen pinnat koskettavat toisiaan. Pitkään jatkuessaan tilanteesta voi kehittyä Kissing Spine -oireyhtymä, jossa pinnat ovat kasvaneet yhteen. Hevosesta tulee kipuileva ja rintarangastaan joustamaton.

Jännittynyttä hevosta saattaa olla ohjasajolla helpompi kouluttaa tulemaan eteen ja alas kuin selästä käsin. Lisäksi ohjasajo sopii myös selkäkipuisille hevosille.

Muistakaa, että hevosen saaminen eteen-alas lähtee aina sen takasosasta.

Symmetriset harjoitukset tie suorana kulkemiseen 

Ohjasajo sopii niin nuorille hevosille koulutuksen alkuvaiheessa kuin pitemmälle koulutetuille hevosille. Aika ajoin ohjasajon avulla kannattaa tarkistaa vaikkapa hevosen mahdolliset vinoudet. Koska ratsastaja näkee hevosensa takaviistosta, on hänen helppo seurata, onko hevosella ongelmia liikkumisessa.

– Symmetrisyys on tärkeää ohjasajoharjoittelussa. Tarkkaile, että hevonen asettuu, taipuu, kääntyy ja väistää peilikuvamaisesti oikeaan ja vasempaan ja siinä välissä liikkuu suorana, Wahlman neuvoo.

– Teetä aina symmetrisiä linjoja. Jos hevonen ei esimerkiksi väistä yhtä selkeästi vasempaan, tee väistö myös oikeaan loivasti ja tavoittele asteittain tasapainoisuutta molempien suuntien välillä.

Ohjasajaen hevosta voi työstää myös muissa askellajeissa kuin käynnissä. Juosta ei saa, jotta käsi pysyisi tasaisena, vaan on pystyttävä kävelemään ripeästi pitkin askelin. 

Kuvasarja

Ohjasajon edut

- Näet enemmän, ymmärrät enemmän, saat hyvää liikuntaa
- Voit tehdä temponvaihteluita, vaihdella hevosen muotoa ja kokoamisastetta ja parantaa sen työskentelymuotoa sekä ympyröillä että suorilla urilla
- Pystyt näkemään ja korjaamaan hevosen vinouksia ja opettamaan sille esim. väistöjä
- Hevosen on helpompi liikkua tasapainossa ilman ratsastajan painon vaikutusta   

Näitä tarvitset ohjasajoon:

- tavalliset suitset kuolaimineen
- silat tai juoksutusvyö isoilla kiinteillä ohjasavaimilla
- 12-14 metriä pitkät, painavat nahkaiset ajo-ohjat
- häntäremmi (ei pakollinen)
- ajopiiska (ei toimi kaikilla)

 

 

 

Teksti ja kuvat Kati Leppälahti. Julkaistu Islanninhevonen-lehden numerossa 1/2009