Loiset

Hevosen loiset

Kaikki hevoset altistuvat ainakin jossain elämänsä vaiheessa loistartunnoille. Suolistoloistartunnat tulevat aina suun kautta, esimerkiksi laiduntavilla hevosilla. Elinympäristöstä riippuu, millaisen ongelman loiset aiheuttavat. Tarhojen säännöllinen siivoaminen ja loiskontrolli lääkityksellä on tärkeää, sillä suolistoloiset voivat heikentää huomattavasti etenkin varsojen ja nuorten hevosten hyvinvointia.

Suolistoloistartuntaa pitää epäillä, jos hevonen ripuloi ja laihtuu, sen vatsa pullottaa tai hevonen saa ähkyn heti loislääkityksen jälkeen tai laitumelle laskun jälkeen.

Loistartuntaan sairastunut hevonen on usein karvaltaan kiilloton, sillä on huono ruokahalu, usein myös anemia ja alentunut suorituskyky.

Ääritapauksessa loiset voivat olla hevoselle hengenvaarallisia. Elimistössä kiertävät loisten toukkamuodot voivat vahingoittaa verenkiertoelimistöä ja elimiä. Ne voivat aiheuttaa suoliston verisuoniin tukoksia, joiden seurauksena on voimakkaat ähkyoireet ja jopa kuolema. Varsoilla voi esiintyä myös keuhko-oireita.

Hevosen suolisto- ja ulkoloisista kaiken kertoo julkaisu Elinympäristönä hevonen - hevosen loiset ja loissairaudet http://helda.helsinki.fi/handle/1975/1484