Hevosen tuonti Islannista

Hevosen maahantuonti Islannista

 

Matkamuisto voi löytyä vaellustallilta

Unohtumaton vaellus Islannin maisemissa, alla huikea tölttihevonen. Siitä se ajatus sitten lähtee, ja pian on paketissa hulmuharjainen matkamuisto. Johanna Ihalainen kertoo, mitä sitten tapahtuu ja kuinka hevosen tuonti Suomeen eri muodollisuuksineen sujuu.

Hvammurin tila on yksi vaellustalleista, joilta myydään toistakymmentä hevosta kesässä. Tallille tulee kesäksi toistasataa hevosta eri tiloilta. Niitä koulutetaan, ne tulevat liikutetuksi, kengitetyksi ja ovat tilalla tällaista ylläpitoa vastaan. Moni päätyy myyntiin asiakkaiden ihastuessa niihin. − Usein se on rakkautta ensi silmäyksellä ja sama ihminen saattaa palata muutaman kuukauden päästä takaisin ostoksille, sanoo Hvammurin tilalla vaellusohjaajana toimiva suomalainen Heidi Koivula.

Ostopäätöksen jälkeen

Kun kauppahinta on maksettu myyjälle, tehdään sopimus hevosten tuonnista vientiyhtiön kanssa. Niitä Islannissa on kolme: Export Hestar, Hestvit tai Horse Export. Myyjällä on usein tietty vientiyhtiö yhteistyökumppaninaan, jota käytetään jos ostaja ei toisin halua.

Vientiyritys huolehtii eläinlääkärintarkastusten järjestämisestä, vientiasiakirjoista jahevosten passeihin liittyvistä paperitöistä. Kun lasku vientiyhtiölle niistä on maksettu, vientiyhtiö lähettää ostajalle omistustodistuksen (certificate of ownership), jota ilman hevosta ei voi rekisteröidä Suomessa. Osalle hevosista tehdään eläinlääkärin erityistutkimukset (taivutuskokeet ja röntgenkuvaukset) jo aiemmin ostajan halutessa. Ostaja maksaa pääsääntöisesti erikoistarkastukset, mutta joskus myös myyjä tekee sen, varsinkin jos kokeissa löytyy huomautettavaa. Tästä kannattaa sopia. Aina ennen lentoa hevosille tehdään eläinlääkärin perustarkastus.

Usein hevoset saavat olla kotitilallaan lennon lähtemiseen asti, mikä olisi ihanteellista. hevoset haetaan kotitilaltaan jo aiemmin ja toimitetaan vientiyhtiön omistamaan väliaikaistalliin lähelle lentokenttää lennon lähtöön asti.

Lähtöpäivänä

Lähtöpäivän aamuna hevoset tuodaan Keflavíkin lentokentälle lastausta varten. Varsat ja tammat ovat omissa konteissaan, oriit ja ruunat omissaan. Yleensä Norrköpingin lennoilla on kaikkiaan 70−80 hevosta. Ne jakautuvat kaikkiin pohjoismaihin.

Lentoaika Reykjavikista Norrköpingiin on noin kolme tuntia. Lennon purkaminen ja koneen siivoaminen kestää 4–6 tuntia. Hevoset tuodaan suureen, hyvin ilmastoituun Norrköpingin lentokenttätalliin, missä ne ovat parinkymmenen hevosen suurkarsinoissa. Lentokentällä eläinlääkäri tekee silmämääräisen yleiskunnon tarkastuksen jokaiselle hevoselle. Noin joka kymmenenneltä otetaan verinäyte sattumanvaraisesti. Jokainen hevonen myös tullataan ennen kuin se saa lähteä lentokenttätallista.

Huolinta ja tullaus Ruotsissa

 

Lentokentältä prosessia jatkaa useimmiten ruotsalainen huolintaliike. Tosin aina löytyy joku, joka haluaa myös itse hakea hevosensa. Lentojen lähes ainainen viivästyminen ja laivapaikkojen ennakkovaraaminen on huono yhtälö, eikä itse hakiessaan juuri säästä rahaa. Ruotsin puolella toimii suuren Ingstad & co huolintaliikkeen lisäksi uusi ja pienempi Pape & Rosen & co. Kummatkin tuovat hevoset ammattitaitoisesti tallin pihaan asti. Yhtiöt kilpailevat keskenään ja pienen kilpailutuksen jälkeen ostajan on mahdollista säästää muutama kymppi. Pape & Rosen tiedottaa lennon ja lauttojen aikataulusta toista yhtiötä vilkkaammin.

Ingstadilla muodollisuudet, kuten laskun saapuminen, voi kestää tovin. Kummankin huolintayhtiön kautta kuljetukset ovat hoituneet yhtä ammattitaitoisesti. Huolintaliikkeenvalinta ilmoitetaan vientiyhtiölle, joka varmistuu siitä, miten hevosen kuljetus ja tullaus hoidetaan Ruotsissa. Pape & Rosenin omistaja Sofia Pape kertoo: − Huolintayhtiön työ alkaa 2-4 viikkoa ennen hevosten odotettua lentoa Islannista. Olemme yhteydessä ostajiin ja vastaanottajiin ja tarjoamme palveluita tullaukseen, eläinlääkärin tarkastuksen hoitamiseen lentokenttätallissa sekä käsittelyyn ja kuljetukseen aina ostajan tallille asti. Me myös rekisteröimme kaikki hevoset Ruotsin maatalousviranomaisten rekisteriin jäljitystä varten. Lautat, autot ja etäisyydet selvitetään, eli reitityksessä on suuri työ kun pyrimme toimittamaa hevoset viivytyksettä kotitalleilleen.

Yksityinen ja yritys hevosen tullaajina

Yksityishenkilön tuodessa hevosta ruotsalainen huolintayhtiö tullaa hevosen yleensä ensimmäiseen EU-maahan eli Ruotsiin. Tällöin maksut maksetaan etukäteen huolintayhtiölle ja silloin hintaan lisätään Ruotsin arvonlisävero. Hevosen passi toimitetaan sitten, kun kaikki tullaustoimet on hoidettu.

Yritys voi käyttää ns. T1-passitusta hevosten tuonnissa. Tällöin hevosten purkamisesta tallilla on annettava paikallisen tullin tiskillä purkausilmoitus kolmen päivän sisällä hevosten saapumisesta. Mukana on oltava T1-passitusasiakirja ja liiteasiakirjat eli rahtikirja, hevosen passi ja kauppalasku. Purkausilmoitusta tehtäessä maksetaan hevosen arvonlisävero tullin toimipisteessä tai sieltä saat avalla laskulla. Maksun maksamisen jälkeen hevosen passi ja tullipaperit luovutetaan ostajalle.

Tulliveroa ei makseta, jos laskuun on merkitty alkuperämaalauseke, joka takaa etuuskohtelun. Maat, joiden kanssa EU:lla on vastavuoroinen vapaakauppa- tai muu tullietuussopimus, myöntävät EU:n alkuperätuotteille tullittomuuden tai alennetuntullikohtelun.

T1-passitus on järkevä, kun suomalainen yritys tuomaahan hevosen, joka tulee osaksi suomalaisen yrityksen liiketoimintaa. Yritys voi hoitaa tullauksen myös Ruotsin puolella ilman kotimaan tullikäyntiä ja purkausilmoituksen tekemistä. − Sitä varten yrityksellä pitää olla ruotsalainen VAT-tunnus ja hevonen tulee vähennyskelpoista liiketoimintaa varten, Sofia Pape kertoo.

Ruotsiin tullatessa yritys voi hakea Ruotsin arvonlisäveron (25%) takaisin Suomessa ulkomaalaispalautuksena. Yritys, joka tuo hevosen ilman, että siitä tulee osa tuottavaa liiketoimintaa eli esimerkiksi yrittäjän omaan käyttöön, tai yksityishenkilön hevosen maahantuonnissa, eivät voi saada ulkomaalaispalautusta.

Islannista viedyt hevoset ja kohdemaat ajalla 01.01.2014 – 24.11.2014

                                                                                

Maa

Määrä

Itävalta

75

Australia

3

Belgia

7

Kanada

2

Sveitsi

76

Saksa

502

Tanska

115

Espanja

1

Suomi

31

Färsaaret

20

Ranska

10

Iso-Britannia

10

Lietenstein

1

Hollanti

34

Norja

54

Puola

3

Ruotsi

153

Slovenia

6

Yhdysvallat

23

 

1126

 (taulukon lähde: Hestafrettirin www-sivut)

 

Esimerkki yrityksen tuomasta matkamuiston hintalapusta

(vuonna 2015)

Matkamuisto:                                               3500,-
Lento:                                                             750,-
Passi, eläinlääkärin tarkastus,                        350,-
kuljetus kotimaassaan, paperityöt 
(Horse Exports):          
Arvonlisävero (24%) edellisistä:                      840,-

Tuojana esimerkissä on yritys, joten kokonaishinta (hevosen hinta ja rahti kuluineen kotimaassaan) 5440,- on vähennettävissä yrityksen verotuksessa ja kun purkausilmoitus tehdään Suomessa. On mahdollista hakea hevonen itse Norrköpingistä tai käyttää siihen huolintayhtiötä. Huolintayhtiön kautta kuljetus Ruotsista kotitallille on noin 500,-. Tämä tulee hintalappuun lisänä. Etäisyydet vaikuttavat hintoihin kotitallilta lentokentälle ja Ruotsista kotitallille Suomeen. Hinnoista puuttuu mahdolliset myynti- tai välitysprovisiot, jos kolmas osapuoli on agenttina etsimässä sopivaa hevosta sinulle. Hinnasta puuttuu eläinlääkärin erikoistarkastusten kustannukset.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Ihalainen
(Julkaistu Islanninhevonen-lehdessä 1/2015)