Islanninhevonen

Rotuna

Puhdasrotuinen

Harva rotu on yhtä puhdas kuin islanninhevonen. Vuodesta 930 lähtien Islannissa kasvaneisiin hevosiin ei ole sekoittunut muita rotuja, koska muiden hevosten maahantuonti Islantiin kiellettiin. Islanninhevonen polveutuu viikinkien 800-luvulta alkaen Islantiin tuomista ratsuista. Islanninhevosen esi-isinä on kelttiläisiä ponirotuja, tarpaaneita ja norjalaisia kylmäverihevosia.

Pitkäikäinen

Maailman vanhimpiin hevosrotuihin lukeutuva islanninhevonen on tavallisesti terve ja pitkäikäinen hevosrotu. Vanhin islanninhevonen on ollut tiettävästi 54-vuotias. Nykyisellään 30-vuotiaaksi terveenä pysyvä islanninhevonen ei ole ollenkaan poikkeuksellinen.

Sosiaalinen

Luonteeltaan islanninhevosta pidetään tasaisena ja helppona käsitellä, mikä on myös laumakasvatuksen tuoma ominaisuus. Islanninhevosta ei koskaan pidä pitää yksin, vaan ne tarvitsevat erityisen sosiaalisen luonteensa vuoksi ympärilleen muita hevosia. Yksilökohtaisia luonne-eroja esiintyy kuitenkin aivan kuten muillakin hevosroduilla. Osa hevosista on herkkiä ja eteenpäinpyrkiviä, jota rodun jalostuskin tavoittelee, osa taas rauhallisia ja helposti monipuoliseen käyttöön soveltuvia harrasteratsuja. Islanninhevonen soveltuu yleensä mainiosti kaikenikäisten ratsastajien käyttöön, joskin islanninhevosen vahva tempperamentti voi haastaa aloittelevan ratsastajan. 

Kylmäverirotu

Islanninhevoset kasvavat ja kehittyävät kylmäverirodun tapaan hitaammin ja ne koulutetaan myöhemmin kuin muut hevosrodut, 4–5 vuoden iässä. Islanninhevosta pidetään täysikasvuisena vasta 7–8-vuotiaana. Kokoa se kasvaa keskimäärin viisivuotiaaksi asti.

Säkäkorkeutta kohtuudella

Säkäkorkeus islanninhevosilla on nykyään noin 135–145 cm. Kokoonsa nähden se on kuitenkin vahva.

Muuta

Islanninhevosilla on paksu ja tuuhea karva sekä pitkät, tuuheat jouhet.

Värejä esiintyy erittäin laajalti, lähes kaikki hevosmaailmassa tunnetut värigeenit. Kaikki värit hyväksytään, ja perus- ja erikoisvärejä ja niiden eri sävyjä ja yhdistelmiä on kymmenittäin.

Islanninhevosilla on säilynyt askellajeina käynnin, ravin ja laukan lisäksi töltti, joka on lähinnä ehkä kouluratsastuksen lajikehittymisen myötä muilta hevosroduilta jäänyt arvoon arvaamattomaan ja muiltakin hevosilta täysin muiden jalostustavoitteiden ulkopuolelle. Islanninhevosen viides "vaihde" on liitopassi, nopea, lähes kaksitahtinen lateraalinen askellaji.