Hevossitaatti

"Ihastuttava hevonen on aina elämys, joka pitää kokea - ja jonka voi vain pilata sanoilla, jos siitä yrittää kertoa."
Beryl Markham

Oletko jo lukenut?

Islanninhevosalan yritykset
linkin teksti

Kasvatuslinjoista
linkin teksti

Kesäihottuman hoito
linkin teksti

Jokainen on itsensä henkinen valmentaja
linkin teksti

Liitopassin ratsastus ei ole mystiikkaa linkin teksti

Passitahtisuuden syitä on useita linkin teksti

Hae sivuilta

Share |

Virheellinen istunta

Ratsastajan virheellinen istunta ja vaikuttaminen aiheuttavat kipuja paitsi ratsastajalle myös hevoselle. Jos satulan syvin kohta on liian edessä, ratsastaja joutuu ”riippuistuntaan”, jolloin reidet ja pohkeet vääntyvät taaksepäin. Jos syvin kohta on liian takana, ratsastaja ajautuu ”tuoli-istuntaan”, ja pohkeet siirtyvät eteen, jolloin ratsastaja istuu siis hevosen painopisteen takana, eikä hän voi myödätä ohjasta menettämättä tasapainoaan.

Yleisiä istuntavirheitä on vinous, liiallinen puristaminen reisillä, liian aukinaiset lonkat eli hölskyvä istunta ja ennen kaikkea ristiselän huono joustavuus. Epätasapainoinen istunta johtaa myös siihen, että ratsastajan käsi on epävakaa. Toisin sanoen ratsastaja ei hallitse kehoaan eikä pysty jakamaan painoaan tarpeeksi hyvin.

Virheellisen istunnan korjaaminen vaatii ratsastajalta ennen kaikkea nöyryyttä. Tavallaan istunnan korjaaminen lähtee aivan pohjalta. Istuinluiden tunnistaminen ja niiden merkityksen oivaltaminen on istuntaa harjoitellessa ja korjatessa välttämätöntä.

Videoinnista on hyötyä, kun istuntavirheitä korjataan. Motivaatio nousee, kun näkee virheet omin silmin ja toisaalta korjaavien harjoitusten vaikutuksen. Jos istunnassa on puutteita, voi osallistua vaikkapa istuntakursseille, jossa ratsastajan istuntaan puututaan kädestä ja jalasta vääntäen. Istunta perusasia, jota ei voi kiertää. Se on vain opittava, sillä niin kauan kuin puristat jaloilla pysyäksesi kyydissä, ratsastuksesta ei tule mitään. Silloin kommunikoit hevosen kanssa aina väärin.