Hevossitaatti

"Ratsastaja voi istua hevosen päällä tai ainoastaan seistä jalustimilla siten, että kummassakin tapauksessa varsinainen ratsastaminen jää vähäiseksi. Tällaista henkilöä voi liioittelematta kutsua matkustajaksi. Tällöin ratsastukselliset saavutukset jäävät varsin vaatimattomiksi."

Werner Walden/Ratsastuskirja (1952)

Oletko jo lukenut?

Kesäihottuman hoito
linkin teksti

Jokainen on itsensä henkinen valmentaja
linkin teksti

Liitopassin ratsastus ei ole mystiikkaa linkin teksti

Passitahtisuuden syitä on useita linkin teksti

Hevosen maahantuonti Islannista linkin teksti

Hae sivuilta

Share |

Yliherkkyysreaktio

Yliherkkyysreaktio = iho on tulehtunut,  se kuumottaa, turvottaa ja on kosketusarka. Jopa kudosnestettä voi tihkua ihon läpi. Voimakas kutina ja kipu aiheuttaa hankaamisen kautta ihon vaurioitumisen, ja rikkinäinen iho voi sitten märkiä ja muodostaa rupia, arpeutua ja paksuuntua. Oireiden perusteella ei kuitenkaan voi päätellä aiheuttajaa. 

Oireilun esiintymisaika antaa vihjeitä aiheuttajasta. Kesäihottuma oireilee polttiaisaikaan. Kesällä voi kuitenkin oireilla myös esim. allergia tai yliherkkyys jollekin laidunruohon kasville. Jotkut kasvit voivat myös aiheuttaa ihon herkistymistä auringonvalolle, jolloin oireet ovat äkillisiä ja joskus rajujakin. Talvella kesäihottuma ei oireile, mutta samanlaisia iho-oireita voi esiintyä, ja aiheuttajana olla vaikkapa ruoka-aine, väiveet, vuohispunkki, sieni-ihottuma, kurarupi jne. 

Kannattaa muistaa, että ihosairaan hevosen iho varsin usein reagoi monelle eri asialle. Eli sama hevonen voi olla kesäihottumainen ja saada muutenkin helposti yliherkkyysreaktioita vaikkapa pesu- tai hoitoaineista tai ruoka-aineista, ja jopa oireilla muita enemmän ulkoloisiin.